Poetsinstructie

poetsinstructie

Je vindt het vast ook belangrijk dat je gezonde tanden hebt; anders kwam je niet bij een orthodontist. Goed poetsen is een voorwaarde voor gezonde tanden. Als je je gebit niet goed verzorgt, kunnen er blijvende verkleuringen of gaatjes ontstaan. Het zou natuurlijk erg jammer zijn als je tanden uiteindelijk wel recht staan, maar er gaatjes of vlekken op je tanden zitten.

Met een vaste beugel is goed poetsen lastiger dan zonder beugel, maar met onze tips, wat extra tijd en aandacht lukt het jou ook!

De tandpasta
Gebruik een tandpasta met fluoride. Deze biedt extra bescherming tegen gaatjes.

De tandenborstel
Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop. Dit kan ook een elektrische tandenborstel zijn.

Het poetsen
Poets minimaal twee maal per dag uitgebreid je gebit.

  1. Plaats je tandenborstel in de bovenkaak boven de draad en de brackets (slotjes), op de rand van de tand en het tandvlees. Maak vijf tot tien keer korte heen-en-weergaande bewegingen met je tandenborstel. Zorg ervoor dat de borstelharen vrijwel op dezelfde plaats blijven. Schuif daarna de tandenborstel een stukje op naar de volgende tanden of kiezen. En maak daar weer dezelfde bewegingen. Vergeet niet je tandvlees mee te poetsen!
  2. Vervolgens plaats je je tandenborstel recht op de draad en de brackets. Maak weer korte heen-en-weergaande bewegingen met je tandenborstel. Zorg ervoor dat de draad en de brackets mooi glimmend worden en dat er geen etensresten in de brackets achterblijven.
  3. Plaats je tandenborstel daarna in je bovenkaak onder de draad en de brackets en maak weer dezelfde beweging.
  4. Maak nu je tanden en kiezen in je onderkaak schoon op dezelfde manier als je in de bovenkaak gedaan hebt. Zorg ervoor dat je de rand van je tanden en tandvlees in je onderkaak ook mee blijft poetsen!
  5. Vervolgens poets je de binnenkant van je tanden en kiezen in je boven- en onderkaak. Zorg er nu ook voor dat je tandvlees niet vergeet te poetsen.
  6. Poets de kauwvlakken van je kiezen in je boven- en onderkaak door de tandenborstel er recht op te zetten en wat grotere schrobbewegingen te maken.

Als je klaar bent met tandenpoetsen, spoel je je mond goed na met water. Tot slot ga je met het ragertje langs alle moeilijk bereikbare plaatsen, zoals onder de draad en tussen de brackets, onder de lussen en eventueel tussen je tanden en kiezen. Het is belangrijk dat je één keer per dag spoelt met een fluorideoplossing. Een fluorideoplossing maakt het glazuur van de tanden en kiezen beter bestand tegen gaatjes. Het is van belang dat je na het spoelen niets meer drinkt zodat de fluoride zo lang mogelijk kan werken. Vraag een nieuw recept als je spoelmiddel op raakt.

Controleer in de spiegel of alles goed schoon is en je brackets en je bandjes weer glimmen!