FAQ

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Orthodontie houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels.

Waarom moet iemand naar de orthodontist?

Er zijn veel orthodontische afwijkingen. In de eerste plaats zijn er orthodontische afwijkingen die het gevolg zijn van het verkeerd groeien van de kaken. Zo kan de onderkaak bijvoorbeeld te weinig groeien. Hierdoor lijkt het vaak alsof de boventanden te ver naar voren staan. Ook kan de onderkaak te hard groeien. In de volksmond wordt deze afwijking wel een "centenbak" genoemd. Kaken kunnen ook teveel naar links of naar rechts groeien. Het gezicht wordt dan asymmetrisch.
In de tweede plaats zijn er orthodontische afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit. Er kan bijvoorbeeld te weinig ruimte zijn voor de tanden en kiezen. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen elkaar overlappen. Er kan ook juist te veel ruimte zijn. Dit leidt tot spleten tussen de tanden en kiezen. Er zijn nog diverse andere soorten afwijkingen, zoals het ontbreken van tanden en kiezen.
Bij veel patiënten is sprake van een combinatie van afwijkingen van zowel de stand van de kaken als de stand van het gebit.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een gemiddelde orthodontische behandeling duurt twee tot drie jaar. De behandelduur is afhankelijk van de afwijking, de groei en ontwikkeling en de medewerking van de patiënt. Eens in de 4-6 weken is er een afspraak nodig voor het controleren en bijstellen van de beugel. Na de behandeling volgt een zogenaamde retentieperiode. Met behulp van spalken, eventueel in combinatie met uitneembare beugels, wordt dan de positie van tanden en kiezen vastgehouden.

Wat zijn de meest voorkomende beugels?

Er zijn verschillende soorten beugels. Hieronder staan de meest voorkomende beugels. Klik op de beugel voor meer informatie.

Hoe poets je je tanden als je een vaste beugel hebt?

Klik hier voor de poetsinstructies.

Wat moet je doen als er problemen met de beugel zijn?

Als zich op een lastige tijd of plaats problemen voordoen met de beugel, bedenk dan eerst goed wat de oorzaak van het probleem is. Kijk vervolgens in de troubleshooter om te zien wat de oplossing is.

Hoeveel kost een orthodontische behandeling?

Een gemiddelde orthodontische behandeling kost ongeveer € 2500,- tot € 2800,-. Orthodontie tot de leeftijd van 18 jaar wordt alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). In de meeste gevallen dient u de behandeling dus zelf te betalen of wordt deze gedekt door een afgesloten aanvullende zorgverzekering. Wilt u weten of in uw situatie de kosten vergoed zullen worden, dan dient u zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.